fbpx
Ακολουθήστε μας

Στιβος

Κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης από τους γονείς των αθλητών-τριών στίβου του Αρκαδίου

Ο… κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Λόγια και υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και εύλογα οι γονείς των αθλητών-τριών του τμήματος στίβου του ΟΚΑ Αρκάδι, αναρωτιούνται πότε θα πραγματοποιηθούν… Μέσω σχετικής επιστολής, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την παραμέληση και περιθωριοποίηση του εν λόγω αθλήματος και αγωνιούν για την υγεία των παιδιών τους.

Σε κάθε προπόνηση ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός σοβαρού τραυματισμού. Ουκ ολίγα παιδιά ταλαιπωρούνται από χρόνια προβλήματα λόγω της φθοράς από την κάκιστη ή μάλλον τραγική κατάσταση που βρίσκεται το ταρτάν στο στάδιο του Δ.Α.Κ. Γάλλου. Τον μοναδικό χώρο προπόνησης μετά την καταστροφή του κουλουάρ στο γήπεδο της Σοχώρας.

Οι γονείς των παιδιών, λοιπόν, παραθέτουν συγκεκριμένα δεδομένα που μαρτυρούν την παραμέληση του στίβου. Επισημαίνουν τις διαφορές σε Ηράκλειο και Χανιά και αποκαλύπτουν την άρνηση των κρητικών συλλόγων να συμμετάσχουν σε αγώνες που γίνονται στο Ρέθυμνο. Στο Ρέθυμνο που πριν μερικά χρόνια διαφημιζόταν σε όλον τον κόσμο με το διεθνές μίτινγκ στίβου «Βαρδινογιάννεια».

Ο ρεθεμνιώτικος στίβος βρίσκεται στο περιθώριο και σύμφωνα με τους γονείς των αθλητών-τριών, κανένας δεν ασχολείται, κανένας δεν ενδιαφέρεται και μέρα με τη μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται σχετικά με την ασφάλεια που ΠΡΕΠΕΙ να παρέχουν οι εγκαταστάσεις στους αθλούμενους.      

Η επιστολή των γονιών των αθλητών-τριών του τμήματος στίβου του Αρκαδίου έχει τίτλο ‘’Το χρονικό της ντροπής’’ και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο τις εξελίξεις στον χώρο του πρωταθλητισμού, όσο και τις δημοσιεύσεις  αναφορικά στη χείριστη κατάσταση των γηπέδων – ειδικά του σταδίου στου Γάλλου – και τις ακατάλληλες ως επικίνδυνες συνθήκες άθλησης για την ομάδα στίβου του ΟΚΑ Αρκάδι.

Ως γονείς αθλητών και αθλητριών βιώνουμε εδώ και αρκετά χρόνια, τόσο την παραμέληση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη μας, όσο και την πλήρη απαξίωση τόσο της προσπάθειας των παιδιών κι εφήβων στο αγώνισμα του στίβου. Από τον Ιούνιο του 2016 υπάρχουν αναφορές στις τοπικές εφημερίδες όσο αφορά στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν γνωστές αθλήτριες και γνωστοί αθλητές του ΟΚΑ Αρκάδι, στην προσπάθεια τους να ξεπεράσουν τον ίδιο τους τον εαυτό και να πετύχουν τους στόχους τους.

Κατά καιρούς υπήρξαν από την πλευρά των υπευθύνων τοπικών παραγόντων – ειδικά σε προεκλογικές περιόδους – υποσχέσεις που ηχούσαν λυτρωτικά για τους αθλητές και τις αθλήτριες, τους προπονητές κι εμάς τους γονείς. Σ’ αυτό το διάστημα, ωστόσο:

-Αναμορφώθηκε το γήπεδο στη Σοχώρα, δίχως να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των αθλητών και αθλητριών του στίβου

-Ολοκληρώθηκε το έργο ανέγερσης του κλειστού γυμναστηρίου στα Περιβόλια, δίχως και πάλι να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες του αγωνίσματος του στίβου.

-Δεν υπήρξε καμία αναμόρφωση και συντήρηση στο στάδιο του Γάλλου. Ένα στάδιο – στολίδι της πόλης, που παραχωρήθηκε από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και υποσχόταν πρότυπες συνθήκες προπόνησης για τους αθλητές και τις αθλήτριες του στίβου, έγινε η αιτία σοβαρών τραυματισμών και εστία κινδύνου για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα ή αγώνες ποδοσφαίρου.

-Πέρα από το άθλημα της αντοχής που γίνεται καθημερινά αιτία των σοβαρών τραυματισμών, τα υπόλοιπα αγωνίσματα όπως ακόντιο, μήκος, σφαίρα, και ύψος είναι ως και αδύνατο να διεξαχθούν, λόγω της έλλειψης του ταρτάν και του απαραίτητου στρώματος.

-Οι αθλητές και αθλήτριες στριμώχνονται σε έναν μικρό χώρο του κτιρίου βαρέων βαρών (κτίριο «Ηρακλής»), όπου συχνά υπάρχουν προστριβές με τους προπονητές της πάλης και της άρσης βαρών λόγω της έλλειψης χώρου.

-Κάθε Σάββατο οι αθλητές και αθλήτριες των αγωνιστικών τμημάτων είναι αναγκασμένοι να προπονούνται στην παραλία και στα Πευκάκια, αφού το στάδιο του Γάλλου παραμένει κλειδωμένο. Η μόνη αυτή μέρα της εβδομάδας που τα παιδιά έχουν περισσότερο χρόνο και μπορούν να τον αφιερώσουν στην προπόνηση, θυσιάζεται στην γραφειοκρατία και στα «δεν μπορώ» των υπαλλήλων.

-Δεν ξεκίνησε κανένας σχεδιασμός για τη βελτίωση των συνθηκών προπόνησης των αθλητών και αθλητριών του στίβου. Επανειλημμένα αντιπροσωπεία γονέων έχει προβεί σε ενέργειες να έρθει σε επαφή με τη διοίκηση του Συλλόγου ΟΚΑ Αρκάδι, ώστε να εκθέσει τις δύσκολες συνθήκες των προπονήσεων. Επίσης, έχουν γίνει ενέργειες για μία συνάντηση με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, οι οποίες απέβησαν άκαρπες. Η απάντηση υπήρξε πάντα η ίδια. Υπάρχει σχέδιο, περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή!

Προκαλεί εύλογη απορία το γεγονός πως εκπρόσωποι τόσο του συλλόγου Αρκάδι, όσο και του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας, αφού αθλούνται συστηματικά στο στάδιο του Γάλλου και έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης, δεν θεωρούν χρέος τους να βελτιώσουν τις συνθήκες άθλησης.

-Οι τοπικοί φορείς έχοντας πλήρη εικόνα του προβλήματος δεν προσπάθησαν τουλάχιστον να βοηθήσουν τους αθλητές και τις αθλήτριες του στίβου στη μεταφορά τους στο στάδιο του Γάλλου. Για χρόνια οι προπονητές έχουν αναλάβει αυτό το καθήκον, ενώ η πολιτεία προωθεί για παράδειγμα την κίνηση του ηλεκτρικού λεωφορείου στην πόλη, καθαρά και μόνο για την εξυπηρέτηση τουριστών το καλοκαίρι κι ελάχιστων κατοίκων τον υπόλοιπο χρόνο.

-Λόγω των επανειλημμένων τραυματισμών αθλητών, αρκετά σωματεία άλλων πόλεων διασαφήνισαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν ξανά σε Παγκρήτιους Αγώνες, σε περίπτωση που αυτοί θα διεξαχθούν στο στάδιο του Γάλλου.

-Προπονητές που τόλμησαν να θίξουν αντίξοες συνθήκες που βιώνουν τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια της άθλησης, δέχθηκαν κριτική εκ μέρους των υπευθύνων του συλλόγου και αρμόδιων φορέων, γιατί προφανώς δεν πρέπει να θίγονται τα κακώς κείμενα!

Γνωρίζουμε ότι το κύριο άθλημα σε αυτόν τον τόπο είναι το ποδόσφαιρο και η αντιμετώπιση του από τους αρμόδιους φορείς είναι σαφώς προνομιούχα. Κάθε Πολιτεία, όμως, οφείλει να φροντίζει ισάξια και αμερόληπτα όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες, παρέχοντας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, τις απαραίτητες αθλητικές υποδομές, όπου θα μπορούν να αθλούνται οι πολίτες με ασφάλεια.

Συμμερίζονται άραγε οι αρμόδιοι φορείς, στο πλαίσιο της συνεχούς πληροφόρησης τα αποτελέσματα των ερευνών που τονίζουν τη σημαντική συμβολή του αθλητισμού στη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου. Η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει, ότι κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα αποτελεί προληπτικό μέσο ενάντια στη μάστιγα αλκοολισμού και ναρκωτικών που πλήττει τα νεανικά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα κράτη του δυτικού κόσμου επενδύουν συνεχώς χρήματα σε αθλητικές εγκαταστάσεις και προγράμματα που προάγουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό σε όλες τις ηλικίες. Σίγουρο είναι ότι τη σπουδαιότητα αυτή έχουν κατανοήσει οι τοπικές φορείς στο Ηράκλειο και τα Χανιά, που δεν επιτρέπουν στους πολίτες τους να αθλούνται σε ακατάλληλες αθλητικές εγκαταστάσεις και πέρσι – σε περίοδο πανδημίας – ανανέωσαν το ταρτάν των σταδίων τους.

Το χρονικό της ντροπής καλά κρατεί, τα πρόσωπα στη διοίκηση αλλάζουν, οι τοπικοί φορείς αρνούνται πεισματικά να ασχοληθούν, τα παιδιά μας είτε τραυματίζονται, είτε απογοητεύονται κι αποχωρούν κι εμείς ως γονείς νιώθουμε αδύναμοι να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων».

Σχόλια
Advertisement

Περισσότερα Στιβος