fbpx
Ακολουθήστε μας

ΕΣΠΕΚ ΥΠΟΔΟΜEΣ

Ν. ΟΠΕΡ: Η καλύτερη φουρνιά Νεανίδων… στην πιο ατυχή συγκυρία – Ο Γιώργος Μενδρινός μιλάει για τα δεδομένα της σεζόν του κορωνοϊού

Το 2020 αποδεικνύεται καταστροφικό για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με την πανδημία να έχει επιφέρει δύο διακοπές μέσα σε διάστημα 9 μηνών. Ομάδες, λοιπόν, με υψηλούς στόχους και σωστό προγραμματισμό δε θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους καρπούς του έργου τους, με το τμήμα των Νεανίδων του Ν. ΟΠΕΡ να πέφτει «θύμα» της πανδημίας.

Η Ρεθυμνιώτικη ομάδα φημίζεται για την εξαιρετική δουλειά που πραγματοποιεί στα τμήματα υποδομών, βγάζοντας κατά καιρούς παίκτες και παίκτριες υψηλού επιπέδου. Τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στα θηλυκά τμήματα, μιας και η φουρνιά του 2003-04 είναι μία από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας. Σωστά, λοιπόν, έριξε το βάρος στις Κορασίδες της σεζόν 2019-20 και στις Νεάνιδες της σεζόν 2020-21.

Όμως, η πανδημία είχε διαφορετική άποψη. Οι Κορασίδες του Στέλιου Πετράκη είχαν όλα τα εφόδια για να κατακτήσουν το περσινό πρωτάθλημα και να στοχεύσουν στο Πανελλήνιο, αλλά ο κορωνοϊός έβαλε πρόωρο τέλος στις φιλοδοξίες και τα όνειρα από τον περασμένο Μάρτιο. Η χρονιά ακυρώθηκε και οι παίκτριες επικεντρώθηκαν στο τμήμα των Νεανίδων της φετινής σεζόν.

Ο έμπειρος προπονητής Γιώργος Μενδρινός, ο οποίος είχε οδηγήσει τη ΓΕΗ σε πολλές διακρίσεις και επιτυχίες, ανέλαβε τα μικρά γυναικεία τμήματα του συλλόγου, με στόχο να πετύχει, στην τελευταία χρονιά που αυτή η φουρνιά θα είχε την ευκαιρία για κάτι σπουδαίο. Το καλοκαίρι, λοιπόν, πραγματοποίησε μία από τις πιο σκληρές και συνάμα επαγγελματικές (για την ηλικιακή κατηγορία) προετοιμασίες, προετοιμάζοντας τις Ρεθυμνιώτισσες για να πετύχουν… με μαθηματική ακρίβεια.

Η αγωνιστική χρονιά ξεκίνησε για πρώτη φορά τόσο νωρίς, σα να γνώριζαν για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο Ν. ΟΠΕΡ πετύχαινε τη μία νίκη μετά την άλλη, ολοκλήρωσε την Α’ φάση με 6 νίκες σε ισάριθμους αγώνες (18-1 τα σετ), κέρδισε δις τον ΑΘΛ.Ε.Σ.Η στην προημιτελική φάση και ετοιμαζόταν για τα ημιτελικά κόντρα στο Ακρωτήρι. Η επίτευξη του στόχου πλησίαζε και βρισκόταν 4 ή 5 βήματα μακριά. Όμως, η πανδημία έχει φέρει σε παύση το πρωτάθλημα και κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα ολόκληρη τη σεζόν. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που κανένα αντίστοιχο πρωτάθλημα δεν έχει ξεκινήσει σε καμία άλλη περιφερειακή Ένωση βόλεϊ στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Μενδρινός μίλησε στο Sportsmagazine.gr και αναφέρθηκε στα δεδομένα τη φετινής σεζόν. Μίλησε για την ατομική προετοιμασία των παικτριών του… από το σπίτι, για τους στόχους που είχαν θέσει, για την ποιότητα της ομάδας, την πανδημία και το προσωρινό «στοπ» που έβαλε στις φιλοδοξίες τους και την καταστροφική επίπτωση που έχουν οι συνεχόμενες διακοπές αγώνων και προπονήσεων.

-Τι προγραμματισμός έχει γίνει για την περίοδο της παύσης;

«Υπάρχει ένας προγραμματισμός από την ημέρα που σταματήσαμε. Έχει δοθεί στις παίκτριες ένα ατομικό πρόγραμμα με ασκήσεις ενδυνάμωσης, αλμάτων και έκρηξης, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν σε ένα επίπεδο επαγρύπνησης γιατί δεν μπορεί, πλέον, κάθε μία να κάνει κάτι περισσότερο από αυτό, για να μπορέσουν να βρεθούν σε μία φυσιολογική κατάσταση όταν ξεκινήσουμε με το καλό».

-Τι επίπτωση έχει η διακοπή του πρωταθλήματος στους στόχους που είχατε θέσει;

«Για όλους τους αθλητές αυτή η περίοδος είναι δύσκολη. Όμως, αυτό που έχει συμβεί είναι πολύ άσχημο για ομάδες που είχαν βάλει κάποιους στόχους, είχαν έναν προγραμματισμό. Εμείς δουλεύαμε με σκοπό να φτάσουμε στον τελικό και να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Είχαμε προγραμματίσει έτσι τα πράγματα από πλευράς φυσικής κατάστασης, τεχνικής και τακτικής ώστε να βρεθούμε κοντά στα Χριστούγεννα στο πικ της απόδοσης. Ξέραμε ότι τότε θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση και είχαμε μπει με αυτό το χρονοδιάγραμμα για να είμαστε σε μία πολύ καλή κατάσταση την περίοδο των Χριστουγέννων.

Για την ομάδα μας, ναι μεν μπορεί από άποψη τεχνικής και τακτικής να πούμε ότι είχαμε μπει σε έναν πολύ σωστό δρόμο και ανταποκρινόμασταν στους στόχους που είχαμε θέσει, αλλά από πλευράς φυσικής κατάστασης τα πράγματά έχουν μηδενίσει. Και δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος αθλητής που μπορεί να το αντέξει αυτό 2-3 φορές μέσα σε έναν χρόνο. Να έχει μία παύση 5 μηνών, να κάνει 2 μήνες προετοιμασία και εκεί που ξεκινάει το πρωτάθλημα να έχει ξανά διακοπή 2 μηνών. Αυτό είναι καταστροφικό και για τον οργανισμό και τον αθλητή».

-Έχετε σκεφτεί την περίπτωση της ακύρωσης της σεζόν και πόσο άδικο είναι για αυτήν τη φουρνιά των παικτριών;

«Έτσι όπως ήταν τα πράγματα φαινόταν ότι ήμασταν μέσα σε αυτόν τον στόχο γιατί παιχνίδι με παιχνίδι πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα αγωνιστικά και όσο ανέβαινε το επίπεδο δυσκολίας βλέπαμε ότι μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Όμως, είναι η 2η φορά που αυτή η ομάδα σε ένα διάστημα 7 μηνών περιορίζεται λόγω της πανδημίας. Και στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, ενώ είχε φτάσει στα τελικά των Κορασίδων και τώρα σε αυτό τον Νεανίδων, βρίσκει μπροστά της ξανά τη διακοπή του πρωταθλήματος και μας βγάζει εντελώς εκτός προγραμματισμού.

Αυτή η ομάδα έχει τα τεχνικά, αλλά και τα φυσικά χαρίσματα να πολεμήσει για αυτόν τον στόχο. Τώρα, αν θα μπορέσουμε να το πραγματοποιήσουμε έτσι όπως κυλάνε τα πράγματα δεν το γνωρίζω. Η δική μας η Ένωση, η ΕΣΠΕΚ, είναι η μόνη Ένωση στην Ελλάδα που ξεκίνησε τα πρωταθλήματα Κορασίδων και Νεανίδων και έφτασε σε ένα επίπεδο μέχρι τα ημιτελικά. Καμία άλλη Ένωση στην Ελλάδα δεν είχε ξεκινήσει, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή, ό,τι και αν έχει γίνει εδώ να θεωρείται άκυρο. Αν δεν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα και στις άλλες περιφέρειες δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια. Ούτε πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά ούτε και να αναδείξει πρωταθλήτρια ομάδα η ΕΣΠΕΚ γιατί δε θα έχει κάποιο αντίκρισμα».

-Ποια είναι τα σενάρια για την επανέναρξη και πως θα το διαχειριστείτε;

«Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσουν οι αγώνες μετά τις γιορτές. Από τη στιγμή που θα δοθεί το “πράσινο φως” για να ξεκινήσουν οι επίσημοι αγώνες, οι ομάδες χρειάζονται ένα διάστημα περίπου 20 ημερών προετοιμασίας. Οπότε αν πούμε ότι μπαίνουμε σε μία τέτοια φάση μετά τις γιορτές, μιλάμε για τα μέσα Ιανουαρίου. Για φανταστείτε τα παιδιά που συμμετέχουν στις ομάδες και είναι γεννημένα το 2003. Υποτίθεται ότι από Γενάρη με Φλεβάρη μπαίνουν στο φουλ της προετοιμασίας τους για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Οπότε ή τα πρωταθλήματα θα είναι αλλοιωμένα, διότι κάποια παιδιά δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν τις υποχρεώσεις της ομάδας, ή αν δεν είναι αλλοιωμένα θα είναι άκυρα. Δηλαδή θα δούμε μία τελείως διαφορετική κατάσταση σε όλες τις ομάδες. Το πιο πιθανό είναι να γίνει ένα πρωτάθλημα mix. Δηλαδή αν στην περίπτωση που το πρωτάθλημα ξεκινήσει σύντομα, που αυτό περιλαμβάνει το ότι δε θα πραγματοποιηθεί η σωστή προετοιμασία, τότε οι αθλήτριες θα αναγκαστούν να παίξουν σε ενάμιση μήνα ό,τι είχε προγραμματιστεί για να γίνει σε 4-5 μήνες. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Οπότε ότι και να γίνει, θα είναι τελείως αλλοιωμένο σε σχέση με αυτό που θα είχε γίνει από την αρχή».

Σχόλια
Advertisement

Περισσότερα ΕΣΠΕΚ ΥΠΟΔΟΜEΣ